Logarytmy i ciągi.
cardi bardi : Udowodnij, że jeśli ciąg (a, b, c) jest ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich, to ciąg
(log a, log b, log c) jest ciągiem arytmetycznym.
15 paź 20:12
Saizou:
(a, b, c) ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich, wówczas zachodzi
b
2=ac logarytmując obustronnie logarytmem o podstawie 10 otrzymujemy
log b
2 = log(ac)
2log b = log a +log c. dzieląc przez 2
| | log a + log c | |
log b = |
| to jest własność ciągu arytmetycznego, |
| | 2 | |
zatem (log a, log b, log c) jest ciągiem arytmetycznym
15 paź 20:38