K
Kasia: Hej, mam pytanko, jak mam udowodnić granice korzystając z definicji to nie mogę po prostu
wyciągnąć największych potęg?
15 paź 19:50
Adamm:
Z fusów nie wróżymy, dziękuję
15 paź 19:52
Kasia: | | −n2 + n | |
Lim |
| , a pomoglbys mi z tym? Z definicji |
| | n2 +1 | |
15 paź 19:58
Blee:
z której definicji chcesz skorzystać
15 paź 20:05
Kasia: W poleceniu mam z definicji granicy
15 paź 20:10
Adamm:
trzeba udowodnić że dla każdego ε>0 istnieje takie n
0∊N, że dla każdego n≥n
0 mamy
lub równoważnie
zauważmy że
jeśli wziąć dla ustalonego ε>0, n
0 = [2/ε]+1, to
| | −n2+n | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
| +1| ≤ |
| ≤ |
| = |
| < ε |
| | n2+1 | | n | | n0 | | [2/ε]+1 | |
15 paź 20:19
Kasia: A co to oznacza ε

+ skąd się wzięło n+1 nagle? Sorki za pewnie głupie pytania dla Ciebie,
ale dopiero zaczynam
15 paź 20:22
Adamm:
ε oznacza liczbę >0, taką jak w naszej definicji
chyba o to pytasz w drugim
| −n2+n | | −n2+n+n2+1 | | n+1 | |
| +1 = |
| = |
| |
| n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
15 paź 20:24
Blee:
| −n2+n | | −n2 − 1 + n + 1 | | n+1 | |
| = |
| = −1 + |
| <−−− w odpowiedzi na drugie |
| n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
pytanie
w odpowiedzi na pierwsze pytanie −−− Kasiu ... zaglądasz do notatek z wykładu a konkretniej do
DEFINICJI
15 paź 20:25
Kasia: Dziękuję bardzo, już rozumiem 😉
15 paź 20:44