rownanie
Krzysiek60: Rozwiaz rownanie w liczbach calkowitych
x*y=x+y
tego co widze to bedzie x=0 i y=0 lub x=2 i y=2
Tylko jak to rozpisac ?
15 paź 19:38
Adamm:
x|y
y|x
⇒
x=y lub x=−y
jeśli y=x to
x=0 lub x=2
jeśli y=−x to
x=0
15 paź 19:39
ICSP: x + y − xy = (x−1)(1−y) + 1
15 paź 19:40
Adamm:
zapomniałem wspomnieć
x|y oraz y|x możemy powiedzieć tylko wtedy kiedy x, y≠0
więc tak naprawdę powinien być osobny przepadek, ale to drobnostka
15 paź 19:44
Krzysiek60: ICSP mozesz pokazac dokladnie ten rozklad na czynniki ?
dalej juz z robie
15 paź 19:53
ICSP: x + y − xy = x − xy + y − 1 + 1 = x(1 − y) − (1−y) + 1 = (x−1)(1−y) + 1
15 paź 19:54
Krzysiek60: dziekuje . Ci
15 paź 20:00