Styczne do okregow
JOHN: Dane są 2 okręgi o promieniach 1 i 3 oraz środkach w punktach −1,2 i 3,−2. .Napisz równania
prostych, które są jednocześnie styczne do obu okręgów.
15 paź 19:37
Krzysiek60:

No to dwa rownania prostych juz masz z rysunku y=1 i x=0
jeszcze dwa zostaly
15 paź 19:44
JOHN: Nie moze byc z rysunku, prosze o obliczenia
15 paź 19:45
Alaa: A wzorem na odl puktu od prostej?
15 paź 20:06
JOHN: W sensie?
15 paź 20:06
JOHN: Ludzie kurcze pomozcie blagam
15 paź 20:32
Mila:
Czekaj cierpliwie, to dużo pisania, już rozwiązane jest na forum i nie mogę znaleźć
15 paź 20:41
JOHN: Mila prosze chociaz o jakas podpowiedz jak to liczyc...
15 paź 20:42
iteRacj@:
zadanie z diamentowego indeksu (termin nadsyłania rozwiązań do 23.10.2018)
15 paź 20:48
JOHN: iteRacj@ z czego
15 paź 21:01
JOHN: Mila wielkie dzieki
15 paź 21:01
JOHN: A skad wiadomo te pierwsze 2 styczne co podalas
15 paź 21:02
Mila:
M(0,2) punkt styczności okręgu z OY.
(x+1)2+(y−2)2=1
odległość prostej x=0 od punktu (−1,2) jest równa 1.
15 paź 21:27