Kolo obraca sie
ola: Kolo obraca się dookoła osi z predkoscia katowa 4 radiany/sek
Ile obrotow wyokona kolo w ciągu minuty?
15 paź 19:27
uwazny:
240 ?
15 paź 19:30
the foxi:
| 4 | | x | | 4*60s | |
| = |
| ⇒ x= |
| =240 [rad] |
| s | | 60s | | s | |
jeden obrót=π [rad]
x obrotów=240 [rad]
15 paź 19:30
ola: nie
15 paź 19:30
ola: cofam ostatnia wiadomosc
15 paź 19:31
Maciess: Albo ja cos dzis mieszam ale pełny obrót to nie 2π?
15 paź 19:39
ola: w odpowiedziach jest 12/pi(≈4 obroty)
15 paź 19:43
the foxi:
racja, 2π
15 paź 19:52
Maciess: ola na pewno dobrze treść przepisałaś?
15 paź 19:56
ola: tak xd
15 paź 20:01
PW: Opowiem inaczej to co policzył
Maciess
Radian to taki kąt środkowy, w kole o promieniu r, który jest oparty na łuku o długości r.
Poniewa obwód koła jest równy 2πr, to takich "radianów" mieści się w kole 2π≈6,26.
Kto nie wierzy, niech sprawdzi w tablicach
Prędkość kątowa
| | 4 | |
oznacza, że koło w ciągu sekundy nie wykona nawet jednego obrotu, zaledwie |
| ≈0,637 |
| | 2π | |
obrotu.
W ciągu 60 sekund wykona w przybliżeniu
60•0,637 obr. ≈ 38 obr.
15 paź 20:37