od północy wskazowka minotowa obrocila sie o kat: -61/30 pi
ola: która godzinę wskazuje zegar?
15 paź 19:12
PW: Jeżeli obróciła się o (−2π), czyli wykonała pełen obrót), to znaczy że upłynęło 60 minut od
północy.. Tutaj
| | 61 | | 2 | |
− |
| π = −(2π + |
| π) |
| | 30 | | 60 | |
15 paź 19:20
PW: Jeżeli obróciła się o (−2π), czyli wykonała pełen obrót), to znaczy że upłynęło 60 minut od
północy.. Tutaj
| | 61 | | 2 | |
− |
| π = −(2π + |
| π) |
| | 30 | | 60 | |
15 paź 19:20
the foxi:
2π=60 minut
| | 61π | |
− |
| =61 minut (mamy znak minus, czyli wskazówka obróciła się zgodnie z ruchem wskazówek |
| | 30 | |
zegara)
00:00 + 61 minut = ...
15 paź 19:21
Maciess: Godzinka i dwie minuty
15 paź 19:23
uwazny:
dlaczego 2 ? wg mnie jedna czyli jest 101
15 paź 19:24
ola: dlaczego jeśli jest minus to zgodnie z ruchem wskazoweK?
15 paź 19:25
15 paź 19:26
Maciess: Bo jeśli mówimy o obrotach, kącie to poruszamy się zgodnie z numeracją ćwiartek układu
współrzędnych.
15 paź 19:27
Maciess: @uwazny masz racje, mój błąd
15 paź 19:29
uwazny:
15 paź 19:31
Adamm:
19:30 tak na oko
15 paź 19:32