Rownanie w liczbach calkowitych
Krzysiek60: No to jeszcze kilka rownan w liczbach calkowitych i naturalnych z 50 rownani nierownosci do
udowodnienia i przechodze do funkcji
Rozwiaz rownanie w liczbach calkowitych
x2+2xy−11=0
Jesli zapiszse ze
(x+y)2−1−11=0
(x+y)2=12
ale to mi nic nie da
15 paź 18:51
the foxi:
cześć

x(x+2y)=11
x=11 ∧ x+2y=1
albo
x=1 ∧ x+2y=11
15 paź 18:55
uwazny:
chyba cos pogubiles
15 paź 18:55
the foxi:
Twoje zwinięcie do kwadratu jest błędem, nie mamy y2
15 paź 18:55
Krzysiek60: Czesc

Tak pogubilem
15 paź 19:10
Krzysiek60: x=11 to 11+2y=1 ⇒y=−5
x=1 to 1+2y=1 to y=0
jeszcze x=−11 to −11+2y=−1 to y=5
x=−1 to −1+2y=−11 to y= −5
Wyszly mi 4 rozwiazania (11, −5) (1,0) (−11, 5) (−1,−5)
15 paź 19:30
the foxi:
druga linijka źle:
x=1, więc 1+2y=
11 ⇒
y=5
ale trafnie zauważyłeś, że trzeba jeszcze uwzględnić sytuację, gdy x oraz y są ujemne −
zapomniałem o tym
15 paź 19:34
Krzysiek60: No tak . Dobrze ze sprawdziles .
15 paź 19:35
Mila:
Wg Twojego pomysłu:
x2+2xy−11=0
x2+2xy+y2−y2−11=0
(x+y)2−y2=11
(x+y−y)*(x+y+y)=11
x*(x+2y)=11
1) x=1 i x+2y=11
2y=10
x=1 i y=5
lub
2) x=−1 i x+2y=−11
x=−1 i 2y=−10
x=−1 i y=−5
lub
3)
x=11 i x+2y=1
x=11 i 2y=−10
x=11 i y=−5
lub
4)
x=−11 i x+2y=−1
x=−11 i 2y=10
x=−11 i y=5
15 paź 19:56
Krzysiek60: Dobry wieczor
Milu 
Dziekuje Ci bardzo
15 paź 19:59