Analiza matematyczna I
Konrad420: Witam, mam problem ze zrozumieniem zadania. Znajdź wszystkie liczby pierwsze takie że p+1 jest
sześcianem liczby naturalnej.
Rozpisałem to w ten sposób.
p+1=n3
p=n3−1
p=(n−1)(n2+n+1)
Dalej nie rozumiem zbytnio co mam z tym zrobić, wiem tyle że n chyba powinna być parzysta
Proszę o pomoc. Pozdrawiam
15 paź 18:22
Eta:
i dokończ tak:
p jest liczbą pierwszą więc ma dzielniki 1 i p
zatem jeżeli n−1=1 to n=2 wtedy n2+n+1=p=4+2+1=7 −−− szukana liczba pierwsza
sprawdzenie : (7+1)= 23
15 paź 18:34
Konrad420: Dziękuję, wydaje mi się że rozumiem ale dla pewności zapytam. Czemu n
2+n+1=p
15 paź 18:37
Mila:
p=n3−1
p=(n−1)*(n2+n+1)
n−1=1 i p=n2+n+1
n=2 i p=7
15 paź 18:43
Eta:
Bo wtedy n−1=1 a liczba pierwsza p ma dzielniki 1 i samą siebie czyli p
i p=1*p
15 paź 18:44
Eta:
Przecież to samo Milu napisałam !
15 paź 18:44
Mila:
Witaj,
Eto, nie widziałam Twojego wpisu
15 paź 18:46
Konrad420: Dziękuję bardzo !
15 paź 18:47
Eta:
15 paź 18:48