NWD
Krzysiek60: Zadanie
Iloczyn dwoch liczb naturalnych jest rowny 3200 a ich najwiekszy wspolny dzielnik jest rowny 8
.Zajdz te liczby
Znam tylko taki wzor
NWD(ab)*NWW(ab)= a*b
15 paź 18:02
uwazny:
8x*8y=3200
x,y naturalne
15 paź 18:07
Adamm:
załóżmy a≤b
NWD(a, b) = 8
a*b = 3200
(a/8)(b/8) = 50 = 2*52
⇒
a/8 = 1, b/8 = 50 ⇔ a=8, b=400
lub
a/8 = 2, b/8 = 25 ⇔ a=16, b=200
15 paź 18:08
Krzysiek60: Adamm dlaczego (a/8)(b/8)= 50 ? bo ?
15 paź 18:12
Adamm:
bo
a*b = 3200
a przez 8 możemy podzielić, bo 8≠0
15 paź 18:13
Krzysiek60: Tej 50−ki dalej nie rozumiem
15 paź 18:14
Adamm:
weź kalkulator
podziel 3200 przez 8
potem ponownie to co wyszło podziel przez 8
masz 50
15 paź 18:15
uwazny:
3200 / (8*8) = 50
15 paź 18:15
uwazny:
3200 / 8 = 400
15 paź 18:16
Krzysiek60: To policze w pamieci ale przepraszam dlaczego mam dzielic dwa razy ?
15 paź 18:18
Eta:
a=8k i b=8t
a*b=3200 ⇒ k*t=3200/64 = 50
k=1 i t=50 to a=8 i b=400
k=2 i t=25 to a=16 i b=200
dla k=25 i t=2
dla k=50 i t=1 otrzymasz te same liczby co wyżej
15 paź 18:18
Krzysiek60: No to juz wiem dziekuje
15 paź 18:22