Prawdopodobieństwo.
Lil Bezout: Witam! Chciałbym poprosić o wskazówkę, gdzie robię błąd. Jest to zadanie z prawdopodobieństwa,
a treść brzmi tak: Losujemy liczbę n ze zbioru {1,2,3,4}, a następnie rzucamy n razy sześcienną
kostką.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wypadną same szóstki.
Zrobiłem to metodą drzewka, więc prawdopodobieństwo, że wypadnie jedna z tych 4 cyfr wynosi
1/4.
Wtedy mnożyłem 1/4x1/6 (Prawdopodobieństwo wypadnięcia szóstki w przypadku wylosowania 1)
I analogicznie, 1/4x1/6+1/4x1/6x1/6+1/4x1/6x1/6x1/6+1/4x1/6x1/6x1/6x1/6 jednak coś robię źle

Z góry dzięki za pomoc!
15 paź 17:41
Eta:
A−− wylosowanie liczby n ze zbioru {1,2,3,4}
P(A)=1/4
B −− wypadną same szóstki n razy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| *( |
| + |
| + |
| + |
| )=.......... |
| | 4 | | 61 | | 62 | | 63 | | 64 | |
15 paź 17:54
Lil Bezout: Nie rozumiem czym się różni ten zapis, to nie jest to samo co ja napisałem tylko uproszczone?
15 paź 18:01
Eta:
No jasne że to samo ( ale łatwiej liczyć
licz dalej..........................
| | 1 | | 1+6+36+216 | |
P(A)= |
| * |
| =......... |
| | 4 | | 1296 | |
15 paź 18:06
Lil Bezout: To najwyraźniej coś walnąłem w obliczeniach, myślałem że źle myślałem.. Dzięki bardzo xD
15 paź 18:07
Eta:
15 paź 18:14