Wzajemne położenie okręgu i prostej
Mkot: Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(5,4), stycznego do prostej o równaniu 3x+2y−10=0
15 paź 17:07
Krzysiek60:

Skoro ma byc stycny to musi miec jeden punkt wspolny z okregiem a to oznacza ze odleglosc
punktu S od prostej to dlugosc promienia tego okregu
jest na to wzor wiec policz ten promien
Rownanie okregu bedzie takie
(x−5)
2+(y−4)
2= r
2 ( promien ma byc w kwadracie
15 paź 17:38
Jerzy:
Nie tędy droga.Skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej.
15 paź 18:05
Krzysiek60: Witaj
Jerzy 
To wlasnie napisalem
15 paź 18:08
Jerzy:
Dobra.
15 paź 18:35
Mila:

S=(5,4)
k: 3x+2y−10=0
| |3*5+2*4−10| | |
d(S,k)=r= |
| |
| √32+22 | |
| 13 | |
(x−5)2+(y−4)2=( |
| )2⇔ |
| √13 | |
(x−5)
2+(y−4)
2=13
15 paź 19:10