Geometria
gantas: Sprawdź , czy istnieje trójkąt prostokątny, którego długości boków są liczbami pierwszymi.
Odpowiedź uzasadnij.
15 paź 16:31
Blee:
1) należy zauważyć, że jeżeli a,b,c > 2 (i są to liczby pierwsze) to:
a2 + b2 będzie liczbą PARZYSTĄ ... więc c2 musiałoby być liczbą parzystą ... więc c nie może
być liczbą pierwszą
2) czyli jedyna możliwość jest taką gdy a<b<c oraz a = 2
22 + b2 = c2
22 = c2 − b2
22 = (c−b)*(c+b)
aby to była prawda to zarówno c−b = 2 jak i c+b = 2
co jest niemożliwe dla liczb pierwszych
c.n.w.
15 paź 16:37
Adamm:
możemy założyć że co najmniej dwie z nich są nieparzyste,
w przeciwnym razie mielibyśmy 22+22=r2 ⇒ r=2√2 − nie jest pierwsze
niech to będą q i r
p2+q2 = r2
p2 = (r−q)(r+q)
prawa strona jest podzielna przez 4, więc p=2
ale musi być wtedy
r+q = 4, r−q=1
⇒
r = 5/2
sprzeczność
odp. nie istnieją
15 paź 16:38
gantas: Dzięki
15 paź 16:46
gantas: Adamm, nie rozumiem tylko jednego, dlaczego prawa strona jest podzielna przez 4?
15 paź 16:52
Adamm:
bo r−q jest parzyste, i r+q też jest parzyste
15 paź 16:53
gantas: A, dobra, już rozumiem
15 paź 17:00
Blee:
jeszcze odnośnie 16:37
do (2)
oczywiscie nie jest jedyna możliwość, że:
c−b = 2 jak i c+b = 2
jeszcze może być:
c−b = 1 jak i c+b = 4
jednak to oznacza, że c lub b musiałaby być liczbą parzystą czyli liczbą złożoną.
15 paź 19:53