podzielnosc przez 4
Krzysiek60: | | 1 | | 1 | |
Wykaz ze jesli para liczb naturalnych p i q sa sa rozwiazaniem rownania |
| + |
| = |
| | p | | q | |
p+q jest podzielna przez 4
7(p+q}= p*q
Co teraz wnioskowac?
15 paź 16:22
Adamm:
7(p+q) = pq
7|p lub 7|q
założymy że p
p=7k, k naturalne
49k+7q=7kq
⇒
7k=(k−1)q
skąd k−1|7 ⇒ k−1=7 lub k−1=1 ⇒ k=8 lub k=2
jeśli k=8, to q=8
jeśli k=2, to q=14
w każdym razie
p+q = 64 lub p+q = 28
obie podzielne przez 4
15 paź 16:29
Blee:
| | 7q | | 7q−49 + 49 | | 49 | |
p = |
| = |
| = 7 + |
| |
| | q−7 | | q−7 | | q−7 | |
czyli (q−7) = 7 lub 49 −> q = 14 lub q = 56
wtedy p = 14 lub p = 8
sprawdzamy, czy spełnione są wymagania równania
15 paź 16:34
Krzysiek60: Czesc.

Dlaczego napisales 49k+7q= 7kq? dzieki
15 paź 16:39
Adamm:
Cześć
podstawiłem p=7k z założenia
15 paź 16:40
Krzysiek60: Dobrze

dzieki
Blee . Mam dwa rozwiazania .
15 paź 16:42
jc: Krzysiek, możesz też tak:
p > 7, q >7
7(p+q)=pq
1≤p≤q (lub odwrotnie, tak samo)
14q ≥ pq
14 ≥ p
p=8,9,10,11,12,13,14
Tylko p=8 i p=14 dają całkowite q (odpowiednio 56 i 14).
W obu przypadkach 4 | p+q.
15 paź 16:54
Krzysiek60: Witaj i dzieki
jc
15 paź 17:06