Logarytmowanie nierówności
Maciess: Czy wolno? Czy moge sobie zlogarytmować(?), obłożyć nierówność obustronnie logarytmem o
dowolnej podstawie (uwzględniając 2 przypadki)? czy takie działanie jest zabronione?
15 paź 16:11
Adamm:
można, pod warunkiem że wszystko jest dobrze określone, i patrzysz czy logarytm rośnie czy
maleje
15 paź 16:13
Maciess: Czyli tak jak zwykle, w przypadku gdy podstawa logarytmu ∊ (0,1) to zmieniam kierunek
nierówności, a dla podstawy >1 kierunek pozostaje niezmieniony. Dobrze rozumiem?
15 paź 16:14
Blee:
jeżeli masz nierówność:
a > b
to prawdą jest:
logca > logcb (o ile c>1)
oraz:
logca < logcb (o ile c ∊ (0;1) )
oczywiście założeniem jest, że a,b > 0
15 paź 16:17
Adamm:
oczywiście
15 paź 16:17
Maciess: Dziękuje za szybką odpowiedź
15 paź 16:20
Pr713: A co jeśli miałbym równanie x²= x i bym je zlogarytmował obustronnie logarytmem przy podstawie
x, czyli
logx zamiast wyłączyć czynnik przed nawias lub liczyć deltę ( równanie kwadratowe), to wtedy x
> 0 i x ≠ 1
więc tracimy rozwiązania a zrobiliśmy to chyba równoważnie, bo w pierwotnym równaniu jest x ≥ 0
A tutaj x€(0,1) U (1,+oo) a otrzymamy akurat rozwiązania x = 0 i x = 1 to wyjdzie równanie
sprzeczne,
bo logx x² = logx x
2logx X = logx x, a taki logarytm jest równy jeden gdy podstawa i liczba logarytmowana są
takie same
Więc mamy 2*1 = 1 sprz., bo jak dobrze myślę można logarytmować obustronnie gdy ta liczba jest
dodatnia, tak?
17 paź 21:14
wredulus_pospolitus:
nie tracisz jedno a oba równania ... jak sam widzisz −> przekształcenie nakłada nowe warunki,
których wcześniej nie było −−−> to nie być przekształcenie równoważne
tak samo jakbyś miał równanie x(x−1) = 0 i podzielił obie strony przez 'x' otrzymując: x−1 = 0
<−−− to nie jest przekształcenie równoważne
| | x2 | |
tak samo jak |
| = 0 −−−> x = 0 |
| | x | |
Twoje przekształcenie można zrobić aby zbadać czy rozwiązania masz dla x∊(0,1) u (1,+
∞)
natomiast dla x=0 i x=1 musimy sprawdzić w inny sposób (ewentualnie przekształcając w taki
sposób aby te wartości nie wypadły z dziedziny)
17 paź 21:22
wredulus_pospolitus:
nie równania a rozwiązania miało być
17 paź 21:32
Pr713: Rozumiem, czyli logarytmować obustronnie możemy gdy wiemy jaka jest podstawa logarytmu?
Tzn logarytmując, nie dajemy w podstawie logarytmu niewiadomej tylko na przykład podstawę 10 np
log ( logarytm przy podstawie 10 ) i np mając równanie, ( tutaj zmyślam ) xy = 1 gdzie x
i y są > 0, to możemy równoważnie zapisać to
jako log xy = 0 ( bo log 1 = 0 ) stąd log x + log y = 0 tak?
17 paź 23:44
Pr713: Tak?
25 paź 07:17
Adamm: No tak
25 paź 12:00