matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytm
logarytm:
log
b
(log
b
a)
Zapisz w najprostszej postaci a
log
b
a
log
b
(log
b
a)
Trochę nieczytelnie to wyszło − w każdym razie a jest do potęgi
log
b
a
15 paź 14:22
Blee:
wzór (1)
log
a
b
= log
c
b
log
a
c
więc:
log
b
(log
b
a)
= log
a
(log
b
a)
log
b
a
wzór (2) a
log
a
b
= b więc: a
log
a
(log
b
a)
= log
b
a
15 paź 14:24