Rozwiąż
Zozol: Rozwiązać
x3 +|x2 −2x| = 0
15 paź 11:59
Zozol: Edit: x3+|x2−2x|=0
15 paź 12:02
Tadeusz:
Rozumiem, ze to
x3+|x2−2x|=0
15 paź 12:03
Maciess: Rozbij na dwa przypadki
1o x2−2x≥0
2o x2−2x<0
15 paź 12:04
Jerzy:
Dla: x2 − 2x ≥ 0 rozwiazujesz: x3 + x2 − 2x = 0
Dla: x2 − 2x < 0 rozwiazujesz: x3 − x2 + 2x = 0
15 paź 12:05
grzest:
x
3+|x
2−2x|=0.
Po skorzystaniu z definicji wartości bezwzględnej mamy:
| | ⎧ | x3+x2−2x =0 gdy x2−2x ≥0 | |
| x3+|x2−2x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x3−x2+2x =0 gdy x2−2x<0 | |
15 paź 12:08
Tadeusz:
widzisz, że x≤0
x3+|x(x−2)|=0 x3−x2+2x=0 x(x2−x+2)=0 i tylko dla x=0
15 paź 12:11
Tadeusz:
głupi bład ... x3+x2−2x=0
15 paź 12:15
Jerzy:
x(x2 + x − 2) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 1 lub x = − 2
15 paź 12:18
Zozol: Dzięki za pomoc

mam jeszcze jedno pytanie: w przykładzie |x
3−x|≤3x te rozbijamy na
przypadki i w pierwszym będzie x
3−x≤3x, a w drugim x
3−x≥−3x czy x
3−x>−3x?
15 paź 15:02
PW: Takie rozumowanie jest błędne.
|u| < a ⇔ −a < u < a
jest prawdą tylko gdy a jest liczbą dodatnią.
W podanym przykładzie
|x3−x| ≤ 3x
tak wnioskować nie można, bo nie wiemy czy 3x jest dodatnia, czy ujemna.
Musisz badać "to co między kreseczkami" − w zależności od znaku wyrażenia x3−x lewa strona
jest równa x3−x lub (−x3+x).
15 paź 15:14
grzest: @Jerzy
x=1 nie spełnia równania x3 +|x2 −2x| = 0.
15 paź 16:10
Jerzy:
Racja.... pospieszyłem się.
15 paź 16:59