kąty
powtorka:

2.40 W kąty przyległe, z których jeden ma miarę 60
o (kąt zaznaczony na zielono), wpisano
okręgi w sposób pokazany na rysunku. Uwzględnij dane przedstawione na rysunku i wykaż, że R=3r
15 paź 11:40
Blee:

rozumiem, że pół prosta od punktu p jest styczną do tych obu okręgów
pokazując kąty można dojść do tego co narysowałem
wystarczy więc pobawić się tw. cosinusów:
a
2 = 2y
2 − 2y
2cos120
o = 3y
2
x
2 = 2a
2 − 2a
2cos120
o = 3a
2
| xy | | 3a2 | | 3*(3y2) | |
| = |
| = |
| = 9 = 32 |
| y2 | | y2 | | y2 | |
| | x | |
więc |
| = 3 −> czyli x = 3y |
| | y | |
c.n.w.
15 paź 11:53
powtorka: a co jeśli nie miałam twierdzenia cosinusów jeszcze?
15 paź 11:55
Blee:
a co miałeś
15 paź 12:05
powtorka: Obecnie jestem na okręgach na płaszczyźnie. Za mną trygonometria. Twierdzenia sinusów/cosinusów
i tak dalej mam za jakieś 4 działy.
15 paź 12:20
powtorka: Dział się nazywa okręgi i proste na płaszczyźnie.
W skład wchodzą:
Kąt środkowy i pole wycinka
Kąt wpisany i jego związek z kątem środkowym
Styczna do okręgu i jej własności
Okręgi styczne i ich własności
To zadanie jest z ostatniego tematu.
15 paź 12:21
ICSP: Z punktu p poprowadź proste do środków okręgów. Dostaniesz trójkąty o katach 30 , 60 , 90.
Możesz zatem wyrazić długość |ab| za pomocą x i y .
Twierdzenie Pitagorasa :
|ab|2 + (x − y)2 =(x+y)2
powinno coś dać.
15 paź 12:36
powtorka: ICSP moge prosic o jakis rysunek albo dokladniejsze wytlumaczenie? bo nie za bardzo rozumiem,
co mam zrobic
15 paź 15:03
ICSP:

|AB| = |AP| + |BP|
|AP| wyrażasz za pomocą x
|BP| za pomocą y
potem zauważasz, ze przerywany odcinek ma długość równa |AB| i stosujesz twierdzenie
Pitagorasa.
15 paź 15:14
ICSP: Ostatecznie dostaniesz:
co oznacza
x = 3y
i właśnie to miałeś udowodnić.
15 paź 15:15
Eta:

Z trójkąta "ekierki" 30
o,60
o,90
o
| | R+r | |
R−r= |
| ⇒ 2R−2r=R+r ⇒ R=3r |
| | 2 | |
c.n.w
15 paź 15:42
salamandra: Mam pytanie odnośnie tego zadania, gdyż również je teraz rozwiązuje i je odkopałem − skąd
wiadomo, że kąt przy o1 ma również 60 stopni (patrz rysunek z pierwotnego posta)
25 lis 20:56
a7: @salamandra drugi kąt przyległy ma 120 stopni (180−60) więc kąt przy O1 ma 360 − 120 − 90 −90=
60
25 lis 21:03
salamandra: Mógłbym prosić o jakiś rysunek? Bo akurat tych kątów przyległych nie potrafię przyswoić
25 lis 21:06
ABC:
masz na rysunku Ety czarne kropki to są kąty proste , trzeci ma 120 stopni to czwarty musi
dopełniać do 360 stopni
25 lis 21:06
salamandra: @ABC ok, a ten 120 to po prostu dopełnienie do 180? (180−60)= 120?
25 lis 21:07
a7:

120+60=180 (kąt półpełny − prosta)
25 lis 21:08
salamandra: dzięki
25 lis 21:13