liczby calkowite
Krzysiek60: Zadanie :
Znajdz takie n naturalne aby liczby n+1 i n−110 byly kwadratami liczb naturalnych
Chcialem to zrobic tak
(n+1)2= (n−110)2
(n+1)2−(n−110)2=0
z tego wyszlo mi n −niecalkowite
15 paź 11:19
Krzysiek60: odp to n=3135 lub n=399
15 paź 11:21
Blee:
eeee
ale to (n+1) = k
2 i (n−110) = l
2
druga sprawa ... dlaczego (n+1)
2 = (n−110)
2 
popatrz co napisałeś i kiedy to by w ogóle
miało sens
15 paź 11:22
Krzysiek60: ja tego nie rozumiem .naprawde

To ze przedstawiles (n+1)=k
2 i (n−110)=l
2 to tak
dalej nie wiem jak
Co do drugiej sprawy to napisalem rownosc kiedy kwadraty tych liczb beda rowne a to kicha jest
.
15 paź 11:27
Blee:
zauważ, że różnica pomiędzy kwadratami kolejnych liczb nie jest przypadkowa:
1 , 4 , 9 , 16 , 25 , ...
różnice to: 3 , 5 , 7 , 9 , 11 , .....
czyli kolejne liczby nieparzyste
różnica pomiędzy (n+1) i (n−110) wynosi dokładnie 111
więc szukasz:
1) po pierwsze, takiego wyrazu ciągu {an}, że an − an−1 = 111 (łatwo go odnaleźć)
2) sprawdzasz czy istnieją takie an, ak że an − ak = 111 (tutaj trochę więcej zabawy)
oczywiście ciąg {an} dany jest wzorem ogólnym: an = 2n+1
15 paź 11:27
Blee:
Krzysiek60
a kiedy liczby (n+1)
2 = (n−110)
2 (zauważ, że n+1 > n − 110 ... więc ta równość może zajść
tylko gdy n+1 =
−(n−110)

, prawda?! )
15 paź 11:29
Blee:
tfu tfu tfu ... do 11:27
oczywiście tam miało być:
(1) a
n = 111

(2) S
n − S
k = 111
15 paź 11:30
ICSP: (n+1) = k2
(n − 110) = l2
Widać, że (k > l)
Odejmując równania stronami dostaniesz
111 = k2 − l2 = (k−l)(k+l)
(k−l)(k+l) = 111 = 3 * 37
Dalej lecisz schematem.
15 paź 11:31
ICSP: Blee nikt nie powiedział, ze to maja być kwadraty kolejnych liczb naturalnych.
15 paź 11:33
Blee:
i masz:
(1)
a
n = 2n+1 = 111 −> 2n = 110 −> n = 55
więc k = 55 −> k
2 = 55
2 = 3025, więc masz 'n'= 3025 + 111 = 3136
(2)
| | 3 + 2n+1 | |
Sn = |
| *n = (n+2)*n = (n−1)2 − 12 |
| | 2 | |
S
k = (k+2)*k = (k−1)
2 − 1
2
czyli :
S
n − S
k = (n−1)
2 − (k−1)
2 = (n+k)*(n−k)
(n+k)*(n−k) = 111 = 3*37
więc:
n−k = 3 oraz n+k = 37
stąd: n = 20 i k = 17
więc szukane 'n' = 20
2 − 1 = 399 = 17
2 + 110
15 paź 11:36
Blee:
ICPS ... a punkt (2) nie zakłada tego, że są dwoma kolejnymi liczbami naturalnymi
15 paź 11:37
ICSP: no niby tak, ale jakieś to wszystko strasznie skomplikowane się wydaje
15 paź 11:38
Blee:
bo przekombinowałem
15 paź 11:40
Krzysiek60: dziekuje za rozwiazania . Czuje sie w tym momencie

. Czas odpoczac .
Pozniej sie wezme za inne dowody .
15 paź 11:42