Funkcje i zbiory
mietek: Witam mam zadanie:
Niech A,B⊂X oraz f:X→Y jest dowolnym odwzorowaniem.
Skonstruuj przykład dla którego f(A)∩f(B) ⊄ f(A∩B)
myślałem żeby za A∩B= ∅ ale nie wiem jak to dalej pociągnąć
Pokaż ,że nie dla każdej funkcji f zachodzi f(A) ∩ f(B) = f(A∩B)
Będę wdzięczny za każdą pomoc
15 paź 11:10
Adamm:
f(A∩B)⊂f(A)∩f(B)
bo
x∊f(A∩B) ⇔ ∃y∊A∩B: f(y)=x ⇒ ∃y∊A: f(y)=x ∧ ∃z∊B: f(z)=x
x∊f(A)∩f(B) ⇔ x∊f(A) ∧ x∊f(B) ⇔ ∃y∊A: f(y)=x ∧ ∃z∊B: f(z)=x
dalej
biorąc f(0)=0, f(1)=0, mamy
f({0})∩f({1}) = {0}
ale
f({0}∩{1}) = f(∅) = ∅
15 paź 16:12