Podzielnosc
Krzysiek60: Zadanie :
Znajdz wszystkie k calkowite dla ktorych liczba k
2+1 jest podzielna przez k+1
ja rozwiazalem to tak
| | 2 | |
(k2+1)/(k+1)= k−1 + |
| |
| | k+1 | |
stad dostalem k= {−3, −2,0 1} to z ulamka zeby byl calkowity
W ksiazce mam tak
Wskazowka :
Sformuowany w zadaniu problem jest rownowazny w rozwiazaniu w liczbach calkowitych rownania
k
2+1=n(k+1) czyli rownania (k+1)(k−n−1)=−2
k
2+1= nk+n
k
2+1−nk−n=0
k
2−nk−n+1=0
Jak dojsc do tego ostaniego ? liczyc delte w zaleznosci od k?
Jak pozniej rozwiazywac to ostanie rownanie ? Co z tym n bo jesli to ma sie rownac (−2) to
musi byc
(k+1)=±1,±2 i to samo drugi nawias
15 paź 11:06
jc: 
Twoje rozwiązanie jest ok. Zapisałbym tylko nieco inaczej.
k
2+1 = (k−1)(k+1) + 2
Wniosek. k+1 = ±1, ±2, czyli k=−3,−2,0, 1.
15 paź 11:23
Tadeusz:
a skąd te Twoje −3 i −2
15 paź 11:24
Krzysiek60: Witam Panow

Dziekuje
15 paź 11:30
jc: Ściągnięte od Ciebie.
k=−2−1=−3 lub k=−1−1=−2 lub k=−1+1 = 0 lub k=−1+2=1
15 paź 11:34