podzielnosc
Krzysiek60: Zadanie :
Udowodnij ze liczba 101 010 nie da sie przedstawic w postaci roznicy kwadratwo dwoch liczb
calkowitych
zapisuje
101 010 = p2−q2
(p−q)(p+q)= 101 010
I co teraz ?
Mysle sobie tak . liczba 101 010 jest parzysta
Wiec musze rozpatrzyc przypadki p (parzyste i nieparzyste ) q −parzyste i nieparzyste ?
Jak sa male liczby to sie rozwiaze takie rownanie
15 paź 10:06
Blee:
niewprost
niech istnieją takie p,q; że p
2 − q
2 = 101010
p
2−q
2 = (p−q)(p+q)
rozkładamy na czynniki liczbę 101010
101010 = 2*3*5*7*13*37
należy teraz zauważyć, że jednak z liczb (p−q) bądź (p+q) musi być podzielna przez 2 ... czyli
jest parzysta,
jednak już druga z nich parzystą być nie może a niestety musi być (jeżeli p−q jest parzyste to
także p+q jest parzystej)
sprzeczność
c.n.w.
Tak wiem ... mało elegancko, ale trochę to 'odpicujesz'
15 paź 10:23
Krzysiek60: dziekuje Ci
15 paź 10:27
Blee:
tak naprawdę wystarczyło zapisać 101010 = 2*50505
i zauważyć, że 50505 nie jest podzielne przez 2, więc mamy tylko jedną 2 w rozkładzie i ...
dalej to co napisałem
15 paź 10:29