Podzielnosc
Krzysiek60: Zadanie ;
Udowodnij ze dla kazdej liczby naturalnej n liczba
| 100n+1+4*10n+1+4 | |
| jest kwadratem liczby naturalej |
| 9 | |
100
n+1+4*10
n+1+4 moge zapisac jako (10
n+1+2)
2
Teraz musialbym udowodnic ze 10
n+1+2 jest podzielna przez 3 wtedy kwadrat tej liczby bedzie
podzielny przez 9
jak to rozpisac albo po Bozemu albo indukcyjnie ?
15 paź 09:40
Blee:
należy, że:
10
n+1 (mod 3) = 1 (w końcu to jedynka i same zera

)
15 paź 09:46
Krzysiek60: 10n+1+2= 10n*10+2 wiec skoro n∊N to moge napisac ze suma cyfr tej liczby wynosi 3 wiec ta
liczba jest podzielna przez 3 ?
15 paź 09:49
Krzysiek60: Witaj
Blee 
ja niestety nie znam modulo . A przydaloby sie
15 paź 09:50
a7: jak 10 jest podniesiona do dowolnej potęgi to suma jej cyfr jest 1 plus dwa da nam trzy
a cecha podzielności przez trzy własnie jest taka, aby suma cyfr danej lliczby była podzielna
przez 3
15 paź 09:52
Blee:
ale znasz zasadę podzielności liczby przez 3
"jeżeli suma cyfr jest podzielna przez 3 to ta liczba jest podzielna przez trzy"
więc 10n+1 + 2 ma sumę cyfr 1 + 0 + .... + 0 + 2 = 3
15 paź 09:53
Krzysiek60: dzien dobry
a7 
tak wlasnie pomyslalem .
15 paź 09:55
a7: Dzień dobry
15 paź 09:56