Zadanko ze zbiorów.
pedro233: Witam mam takie zadanko, i nie za bardzo wiem jak się za nie zabrać.
Wykaż że dla dowolnych zbiorów ABC zachodzą równości.
A∪(B\C)=[(A∪B)\C]∪A∩C
Z góry dzięki za pomoc.
15 paź 00:39
a7: czy tam na końcu nie powinno być (A∩C) w nawiasie?
15 paź 02:01
a7: moim zdaniem to nie jest prawda
np. weźmy
A={1,2,3,4,5,6,7,8}
B={5,6,7,8,9, 10}
C={7,8,9,10,11,12}
wg moich obliczeń L≠P, ale może się mylę
15 paź 02:31
iteRacj@: @a7 narysuj diagram Vienna, to lepszy sposób sprawdzenia
[(A∪B)\C]∪A∩C=[(A∪B)∩C']∪(A∩C)=
=(A∩C')U(B∩C')∪(A∩C)=
=[(A∩C')U(A∩C)]∪(B∩C')=
=[A∩(C∪C')]∪(B∩C')=[A∩Ω]∪(B∩C')=
=A∪(B∩C')=A∪(B\C)
15 paź 07:28