Rozklad
Krzysiek60: jak rozlozyc na czynniki n4+4=(n2−2n+2)(n2+2n+2)
15 paź 00:04
kotś: pisales ze ostatnie
15 paź 00:07
Eta: ok
15 paź 00:07
Krzysiek60: Eta ale jak ? Zapomnialem
15 paź 00:08
Eta:
n4+4=(n2+2)2−4n2=(n2+2+2n)(n2+2−2n)
15 paź 00:09
Krzysiek60: Dziekuje
15 paź 00:11
Eta:
15 paź 00:12
Krzysiek60: No to skoro jeszcze siedze to mam pytanie
Dlaczego liczna n4+4 jest liczba pierwsza gdy n2+2n+2=1 lub n2−2n+2=1 ?
15 paź 00:34
Krzysiek60:
15 paź 00:48
mat: zadaj dobrze pytanie
15 paź 00:55
Krzysiek60: Dla jakich naturalnych n liczba n4+4 jest liczba pierwsza ?
15 paź 01:01
mat: dla n=1, wtedy n4+4=1
n4+4=(n2+2n+2)(n2−2n+2) jest pierwsza gdy
1] n2+2n+2=1 oraz n2−2n+2 jest pierwsza
lub
2] n2+2n+2 jest pierwsza oraz n2−2n+2=1
w pierwszym przypadku n2+2n+2=1⇔n2+2n+1=0⇔(n+1)2=0⇔n=−1 i juz nawet nie sprawdzamy dalej
w drugim przypadku n2−2n+2=1⇔n2−2n+1=0⇔(n−1)2=0 czyli n=1, wtedy n2+2n+2=1+2+2=5 pierwsza
15 paź 01:10
mat: wtedy n4+4=5***
15 paź 01:12
Krzysiek60: Dobrze rozumiem .dzieki
15 paź 01:14