liczby pierwsze
Krzysiek60: Juz ostatnie na dzisiaj
Znajdz wszystkie liczby pierwsze p dla ktorych liczba 8p2+1 jest liczba pierwsza
Pisza tak
Jak latwo sprawdzic p=3 lub p>1 lub p jest niepodzielne przez 3
Dlaczego pisza latwo ?
14 paź 22:38
mat: p=1 nie, p=2 nie, p=3 tak
niech p>4
p=3k+1 lub p=3k+2 dla pewnego k∊N
8p2+1=8(3k+1)2+1=8(9k2+6k+1)+1=9*8k2+6*8k+8+1=9*8k2+6*8k+9=3*(....) sprzecznosc
z tym ze mialaby byc pierwsza
8p2+1=8(3k+2)2+1=8(9k2+12k+4)+1=8*9k2+8*12k+32+1=8*9k2+8*12k+33=3*(...) sprz
14 paź 22:45
Krzysiek60: dzieki

Przeksztalcenia to zrobie . Tylko np dlaczego zaczynamy od p={1,2 3}
Ale jakby byla tez duza liczba pierwsza p ?
14 paź 22:58
mat: dobrze jest jednak trafić te pierwsze p

tak najlatwiej zacząc
14 paź 23:06
iteRacj@:
1 nie jest liczba pierwszą, więc nie zaczynamy od 1
14 paź 23:06
Krzysiek60: OK
14 paź 23:07
mat: no tak, napisalem p=1 nie w tym sensie ze nie jest pierwsza więc od razu NIE
p=2 pierwszza ale tym razem NIE bo 8p
2+1 nie pierwsza
14 paź 23:10
iteRacj@:
oczywiście
14 paź 23:12