Zbiory i funkcje
mietek: Witam, mam zadanko:
Niech A,B⊂X oraz f: X→Y jest dowolnym odwzorowaniem.
pokaż że f(A∩B)⊂f(A)∩f(B)
14 paź 22:24
mat: Niech y∊f(A∩B), oznacza to ze istnieje x∊A∩B taki, że f(x)=y
czyli x∊A: f(x)=y oraz x∊B: f(x)=y czyli y∊f(A) i y∊f(B) czyli y∊f(A)∩f(B)
14 paź 22:26
mat: zauwaz, ze nie ma na ogol inkluzji w drugą strone:
y∊f(A)∩f(B)⇒ istnieją: x1∊A, x2∊B takie ze y=f(x1), y=f(x2) i x1 moze byc inny niż x2
w przypadku iniekcji by poszło
14 paź 22:31
mietek: Dzięki wielkie
14 paź 22:36