Liczba pierwsza
Krzysiek60: Zadanie
Znajdz wszystkie naturalne n dla ktorych kazda z liczb
n , n+2 ,n+6 , n+8, n+12 , n+14 jest liczba pierwsza
14 paź 22:16
mat: n=5
5,7,11,13,17,19
14 paź 22:18
Krzysiek60: Dobrze .A dlaczego tylko n=5?
14 paź 22:23
mat: w innym przypadku juz sie nie da (n=1,2,3,4 latwo sprawdzic ze nie)
Niech n>5
n musi być nieparzysta
n nie może też być podzielna przez 5, zatem podzielna przez 5 jest n+1, n+2, n+3 lub n+4
ale n+2 nie może tez byc parzysta (z załozenia)
n+1 tez nie moze byc, bo wtedy by byla n+1+5=n+6
n+3 tez nie moze byc, bo wtedy by byla n+3+5=n+8
n+4 tez nie moze byc, bo wtedy by byla n+4+10=n+14
14 paź 22:24
Krzysiek60: OK
14 paź 22:26
mat: ale n+2 nie moze byc podzielna przez 5**** tam powiwnno byc
14 paź 22:32