Zbadaj monotoniczność ciągu
Hyack: Zbadaj monotoniczność ciągu:
an = n3 − n
an = 2n/n2 + 1
14 paź 21:40
Jack:
an = n3 − n
an+1 = (n+1)3 − (n+1)
an+1 − an = (n+1)3 − (n+1) − n3 + n = (n+1)3 − n3 − 1 =
= 1*[(n+1)2+(n+1)*n + n2] − 1 = n2+2n+1 + n2 + n + n2 − 1 =
= 3n2 + 3n
skoro n>0 to to oznacza ze ciag jest rosnacy
14 paź 21:56
Hyack: Jakbyś mógł jeszcze zrobić drugie, byłbym wdzięczny
14 paź 22:36
Hyack: I dlaczego zmieniłeś znak, przy przenoszeniu AN z minusa, na plus?
14 paź 22:37
Krzysiek60: | | 2n+2 | | 2n | | (2n+2)(n2+1)−2n(n2+2n+2) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| |
| | (n+1)2+1 | | n2+1 | | (n2+1)[(n+1)2+1] | |
mianownik masz zawszse dodatni bo n∊N
Badaj licznik jaki ma znak
14 paź 23:06