hm?
tomek3: jak rozbić f(x)=|x3−1| na dwie funkcje?
14 paź 21:13
tomek3: dwie funkcje z innymi dziedzinami
14 paź 21:14
the foxi:
| | (x−1)|x3−1| | |
albo |x3−1|= |
| |
| | x−1 | |
14 paź 21:16
tomek3: chodzi o to zeby pozbyc sie modulu
14 paź 21:19
tomek3: np f(x)=|x|
czyli f(x) = x, ale dla x>0 i −x, ale dla x<0
14 paź 21:21
mat: f(x)=x3−1 gdy x>1 oraz f(x)=−(x3−1)=−x3+1 gdy x≤1
14 paź 21:21
tomek3: @mat
dzięki, jak to policzyłeś? chciałbym sam potrafić
14 paź 21:22
the foxi:
| | ⎧ | x3−1 gdy x≥1 | |
| f(x)= | ⎩ | 1−x3 gdy x<1 |
|
14 paź 21:23
the foxi:
z definicji wartości bezwzględnej
| | ⎧ | x, gdy x≥0 | |
| |x|= | ⎩ | −x, gdy x<0 |
|
| | ⎧ | x3−1, gdy x3−1≥0 | |
| |x3−1|= | ⎩ | 1−x3, gdy x3−1<0 |
|
14 paź 21:24
Tadeusz:
f(x)=|x−1|*|x2+x+1|
x2+x+1 nie przyjmuje wartości ujemnych dla dowolnego x
zatem:
f(x)=|x−1|(x2+x+1)
14 paź 21:28
mat: x3−1=0 tylko gdy x=1, dla x>1 x3−1 jest dodatnie, a dla x<1 wyrażenie x3−1 jest ujemne
14 paź 21:28
tomek3: dzieki
14 paź 21:41