niewymierność
powtorka: Usuń niewymierność z mianownika:
W jaki sposób rozwiązywać tego typu rozbudowane przykłady?
14 paź 21:02
jc: mianownik = (√5−√2)(√3+p{7)).
14 paź 21:03
jc: mianownik = (√5−√2)(√3+√7)
14 paź 21:04
Mila:
1)
√15−
√6+
√35−
√14=
=
√3*
√5−
√3*
√2+
√5*
√7−
√2*
√7=
=
√3*(
√5−
√2)+
√7*(
√5−
√2)=
=(
√5−
√2)*(
√3+
√7)
2)
| 12 | | (√5+√2)*(√3−√7) | |
| * |
| = |
| (√5−√2)*(√3+√7) | | (√5+√2)*(√3−√7) | |
| 12*(√5+√2)*(√3−√7) | |
| = |
| (5−2)*(3−7) | |
| | 12*(√5+√2)*(√7−√3) | |
= |
| =.. |
| | 12 | |
14 paź 21:10
powtorka: Dziekuje!
14 paź 21:24