Liczby zespolone , wielomiany , równiania
Patryk: Witam mam problem z tymi zadaniami i proszę o pomoc
1.Obliczy sumę wszystkich zespolonych pierwiastków równania
z4 = 1 − 2i.
2. Rozłóż na czynniki rzeczywiste wielomian w(x) = x6 + 1.
14 paź 21:00
mat: | | an−1 | | 0 | |
1)wzory viete'a x1+x2+x3+x4=− |
| =− |
| =0 |
| | an | | 1 | |
14 paź 21:10
Patryk: w którym zadaniu ich użyć bo nie bardzo wiem w którym miejscu?
14 paź 21:12
mat: 2) x6+1=(x2+1)(x4−x2+1)
14 paź 21:13
mat: napisalem, w 1
14 paź 21:13
mat: masz jakby rownanie: 1*z4+0*z3+0*z2+0*z+(−1+2i)=0
an−1=0, an=1
14 paź 21:14
mat: x4−x2+1=x4+2x2+1−3x2=(x2+1)−3x2=(x2+1−√3x)(x2+1+√3x)
14 paź 21:15
Krzysiek60: x6+1= (x2)3+1
(x2)3+13= (x2+1)[(x2)2−x2*+1]
14 paź 21:32