Błąd bezwzględny
An: Cześć mam mały problem z nastepujacym zadaniem:
Przybliżenie pewnej liczby wynosi 6 i jest podane z błędem bezwzględnym 0,2. Wyznacz tę liczbę
i podaj błąd względny przybliżenia z dokładnością do 0,1%, jeśli jest to przybliżenie: a)z
niedomiarem b)z nadmiarem
Wyliczyłem, że:
|x−6|=0,2
x=6,2 lub x=5,8
jeżeli jest to przybliżenie z niedomiarem to który wynik powinienem brać po uwagę licząc błąd
względny?
14 paź 20:10
Janek191:
6,2
14 paź 20:11
An: Dzięki
14 paź 20:13
twoja stara: αβββββββΔΩΩ∞→⇔⇔→←⊂
15 paź 16:39