Epsilon - dowód przez zaprzeczenie
Indor: | | n | |
Hej, utknąłem przy dowodzie przez zaprzeczenie: |
| <1−ξ Nie osiągam nic bardziej |
| | 2n | |
| | 2n−n | |
sensownego niż ξ< |
| |
| | 2n | |
14 paź 19:28
Indor: Jakieś wskazówki?
14 paź 19:35
Adamm:
ξ − ksi
ε − epsilon
uczymy się greki
14 paź 19:38
Indor: Przepraszam
14 paź 20:27
Indor: Wskazówki dotyczące nierówności?
14 paź 20:27
mat: ale jakie jest polecenie? [cale]
14 paź 20:37
Indor: Znajdź kres zbioru:
Udowodniłem indukcyjnie, że 2
n>n
Moje pomysły na kresy: dolny:
12, górny: 1. Nie wiem, jak udowodnić dolny, jeśli wybieram
najmniejsze liczby ze zbioru. Górny próbuję udowodnić przez zaprzeczenie.
14 paź 20:55
mat: | | 1 | | n | | 1 | | n | |
Kres górny to |
| , bo dla n=1 |
| = |
| oraz ciąg |
| jest nierosnący |
| | 2 | | 2n | | 2 | | 2n | |
1/2, 1/2, 3/8, itd...
| | n | | n | |
Kres dolny to 0, bo |
| ≥0 oraz |
| →0 |
| | 2n | | 2n | |
14 paź 20:59
mat: można np wykorzystać warunek konieczny zbieżności szeregu+kryterium Cauchego (żeby to pokazać)
a jak nie masz takich narzędzi to:
2
n≥n
2, dla n≥4
| | n | | n | | 1 | |
0≤ |
| ≤≤ |
| = |
| , tw o trzech ciągach zalatwia sprawe |
| | 2n | | n2 | | n | |
14 paź 21:05