Wszystkie te pierwiastki są pod wspólnym tym pierwszym pierwiatske z 2 pomocy!!!
lop: √2√2√2√2
14 paź 19:19
Adamm:
zapisz to tak
(2(2(2*21/2)1/2)1/2)1/2
i skorzystaj z własności potęgowania
14 paź 19:21
lop: Czyli te pierwiastki 1/2 mnożę ze sobą więc wychodzi 2*2116 a co z tymi dwójkami z przodu?
Nie wiem co mi dzisiaj jest, że tak nie myślę.....odpowiedz ma być 21516
14 paź 19:28
Adamm:
=21/2(2(2*21/2)1/2)1/4
=21/2*21/4(2*21/2)1/8
=21/2*21/4*21/8*21/16
=21/2+1/4+1/8+1/16
=215/16
14 paź 19:31
Eta:
..=21/16*21/8*21/4*21/2=215/16
14 paź 20:03