Procenty
Ola: Przed sezonem kurtkę sportową sprzedano w cenie promocyjnej i najpierw cenę obniżono o 20%. a
następnie podwyższono o 12%. Cena kurtki po obniżce i podwyżce kosztowała 336 zł. Oblicz cenę
kurtki przed sezonem?
14 paź 19:00
Mati: Po podwyżce Po obniżce
336 zł = 112% 300 zł = 80%
x zł = 100% x zł = 100%
x = 336:1,12 x = 300:0,8
x = 300 zł x = 375 zł
odp. Cena kurtki przed sezonem kosztowała 375 zł.
14 paź 19:31
Ola: dziękuję bardzo
14 paź 19:32
Eta:
| | 336 | |
0,8*1,12*c=336 ⇒ c= |
| =375 zł |
| | 0,8*1,12 | |
14 paź 20:00