Kombinatoryka
Weronika: Oblicz
125(n−1)! = n((n!*n+1)−n!)
14 paź 17:56
xyz:
tam jest
n! * n+1
czy n!(n+1)
?
14 paź 17:59
Weronika: n!*n+1
14 paź 18:03
xyz:
z zalozenia 0! = 1 a nie ma silni ujemnych, wiec
n−1 ≥ 0 −−−> n ≥ 1
stad mozna podzielic obustronnie rownanie przez "n"
125(n−1)! = n!*n2 + n − n! * n
125(n−1)! = n!*n(n−1) + n
125(n−1)! = (n−1)! * n *n(n−1) + n
125(n−1)! − (n−1)! * n *n(n−1) − n = 0
(n−1)!(125− n*n*(n−1)) − n = 0
w sumie nwm co dalej... to nie ma "normalnych" rozwiazan
14 paź 19:01
14 paź 19:20