liczby rzeczywiste
powtorka: 17. Liczba postaci 2*6n+1−2*3n+2+6n+2−2*3n+3 gdzie n∊N i n≥4 jest podzielna przez:
A. 24
B. 2016
C. 1944
Odpowiedź uzasadnij.
14 paź 17:50
xyz:
6n+1 = (2*3)n+1 = 2n+1 * 3n+1
6n+2 = (2*3)n+2 = 2n+2 * 3n+2
zatem ?
14 paź 18:05
Janek191:
n = 8*3n+1*(2n+1 − 3) i n ≥ 4
więc
1944 I n
14 paź 18:08
powtorka: n = 8*3n+1*(2n+1 − 3) − skąd to się wzięło?
14 paź 18:22
Janek191:
n = 2*2n+1*3n+1 − 2*3*3n+1 + 3*3n+1*2*2n+1 − 2*9*3n+1 =
= 2*3n+1*( 2n+1 − 3 + 3*2n+1 − 9) =
= 2*3n+1*( 4*2n+1 − 12) =
= 2*4*3n+1*( 2n+1 − 3)
14 paź 18:40