okres podstawowy funkcji z def
Trygo: Zbadaj czy funkcja jest okresowa i określ jej okres podstawowy ( z definicji )
f(x) = 4sin(3x−2)
zgodnie z definicja
f(x) = f(x+T)
4sin(3x−2) = 4sin[3(x+T) −2]
4sin(3x−2) = 4sin(3x+3T−2)
sin(3x−2) = sin(3x+3T−2)
Moje pytanie co najsprytniej z teraz tym zrobić? Czy wyrażenie z prawej na lewą przenieść a
następnie uzyc wzoru na roznice sinusow?
14 paź 17:47
xyz:
jak masz wyrazenie typu
sin x = sin y
no to robisz jedyie
x = y + 2kπ lub x = π − y + 2kπ
i tyle.
14 paź 17:54
Trygo: czyli
3x−2=3x+3T −2kπ (znak przy 2kπ nie ma znaczenia)
z tego wynika, że
3T = 2kπ
więc Tp = 2/3 π dla k = 1
LUB
druga opcja ale ona bedzie sprzeczna. Dobrze?
14 paź 18:05
xyz:
powinno byc
3x−2 = 3x+3T − 2 − 2kπ
aczkolwiek rozw. wyszlo Ci poprawne...
14 paź 18:12
Trygo: Skąd ta −2
14 paź 18:21
Trygo: A dobra już mam. Dzięki za pomoc. A jak byscie się wzieli za taki przykład
f(x) = sin(1/3 πx) + cos(1/4πx)
moze jakas wskazowka?
14 paź 18:27
xyz: zalezy co masz z tym zrobic?
po prostu obliczyc wartosc funkcji f(x) ?
14 paź 19:10
xyz:
wzor redukcyjny:
cos α = sin(π/2 − α)
14 paź 19:16
Trygo: Jak w poprzednim przypadku mam znalezc okres podstawowy
14 paź 19:27
Trygo: ponawiam
14 paź 19:43