zadanko
Krzysiek: Dane są współrzędne wierzchołka W paraboli ,będącej wykresem funkcji kwadratowej ,oraz
współrzędne
punktu P przecięcia tego wykresu z osią OY. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej w postaci
kanonicznej i następnie doprowadź go do postaci ogólnej
W(−1,4), P(0,3)
proszę o wyjaśnienie
14 paź 17:40
xyz: o wyjasnienie czego?
14 paź 17:46
Krzysiek: zadania jak to zrobic?
14 paź 17:52
xyz:
rownanie paraboli w postaci kanonicznej:
y = a(x−xw)2 + yw
gdzie (xw,yw) to wspolrzedne wierzcholka
po podstawieniu liczb masz:
y = a(x+1)2 + 4
teraz skoro wykres przechodzi przez punkt P to znaczy
ze jak podstawisz punkt P do wzoru wykresu to
lewa strona bedzie rowna prawej.
czyli podstawiamy P
3 = a(0+1)2 + 4
stad a = ?
wzor ogolny to wymnozenie tego wszystkiego czyli wpierw (x+1)2
potem pomnoz to wszystko razy te obliczone 'a' i na koniec dodaj 4.
14 paź 17:59
Janek191:

W = ( p, q ) = ( − 1, 4) i P = ( 0, 3)
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x + 1)
2 + 4
oraz
a*( 0 + 1)
2 + 4 = 3
a = − 1
f(x) = − (x + 1)
2 + 4
=================
14 paź 18:23