Liczby zesp
Franklin p_p: Liczby zespolone, Narysuj na płaszczyźnie Gaussa:
a)|z−1|=|z+2i|
b)|x
2+1| >= |i−z|
c) arg(z*i)=π
Większość przykładów udało mi się zrobić, ale w tych 3 nie wiem od czego zacząć(najbardziej mi
zależy na a) i c), bo b) raczej analogicznie do a )
Z góry dziękuję za pomoc
14 paź 17:39
Pytający:

a)
|
z−
(1+0i)|=|
z−
(0−2i)| // odległość z od (1+0i) jest równa odległości z od
(0−2i)
14 paź 18:48
Pytający:

c)
| | π | | π | |
arg(z*i)=arg(z)+arg(i)=arg(z)+ |
| =π ⇒ arg(z)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 paź 18:51
Mila:

|z−1|=|z+2i|
a)
|z−1|=|z−(−2i)|
symetralna odcinka o końcach A=(1,0), B=(0,−2)
(x−1)
2+y
2=x
2+(y+2)
2
II sposób
|z−1|=|z+2i|
z=x+iy, x,y∊R
|x+yi−1|=|x+iy+2i|
|(x−1)+yi|=|x+(y+2)i|
√(x−1)2+y2=
√x2+(y+2)2
=============
14 paź 18:58
Franklin p_p: Dziękuję bardzo
14 paź 20:01