Przekątna prostopadłościanu o długości d tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi
jurek ogórek kiełbasa i snurek:

Proszę o sprawdzenie mojego rozumowania
sinα = a/d
dsinα = a
cosα = c/d (gdzie c to przekątna ściany bocznej)
dcosα = c
H
2 + a
2 = c
2
H
2 = d
2cos
2α − d
2sin
2α
H
2 = d
2(2cos
2α − 1) (z jedynki)
H = d *
√2cos2α − 1
sinβ=b/d
dsinβ=b
V = PpH = abH = dsinα * dsinβ * d
√2cos2α−1 = d(sinαsinβ *
√2cos2α−1)
14 paź 17:25
jurek ogórek kiełbasa i snurek: widzę że ucięło treść zadania, oto one:
Przekątna prostopadłościanu o długości d tworzy z odpowiednimi ścianami bocznymi kąty o miarach
α i β . Wyznacz objętość tego prostopadłościanu.
14 paź 17:26
jurek ogórek kiełbasa i snurek: 
?
14 paź 18:29
iteRacj@:
c to przekątna ściany bocznej − fioletowa, skoro cosα = c/d
jeśli H to małe fioletowe h z rysunku, to H2 + b2 = c2
14 paź 18:37
jurek ogórek kiełbasa i snurek: a więc tu się jebłem...
dzięki!
14 paź 21:58
iteRacj@:
14 paź 22:13
Adam: nie przeklinaj
14 paź 22:29
jurek ogórek kiełbasa i snurek: przepraszam
14 paź 22:29