Indukcja matematyczna
Meto : Hej mam "maly" problem z tymi zadaniami.
1) 13+13+...+n3=(1+2+...+n)2;
2) udowodnij, że dla wszystkich n∊N 34n+2+1 jest podzielna przez 10. Doszedłem do 92n+1
daje zawsze liczbę zakończoną na 9 i po dodaniu 1 jest podzielna przez 10, nie jestem pewny
czy to jest udowodnienie
3) 9|4n+15n−1 z tego co wiem ta pionowa kreska oznacza dzieli. Czyli 4n i tak dalej jest
podzielne przez 9? Nawet nie wiem czy o to chodzi więc i rozwiązać mi trochę trudno
4) 3|10n+4n−2
14 paź 17:19
Janek191:
9 I ( 4n + 15 n − 1)
1) n = 1 41 + 15 − 1 = 18 = 2*9
2) zakładamy,że zachodzi 9 I ( 4n + 15 n − 1)
tzn. 4n + `15 n − 1 = 9 k ⇒ 4n = 9 k − 15 n +1
Mamy pokazać, ze z 9 I ( 4n + 15 n − 1) wynika 9 I ( 4n+1 + 15*(n+1) − 1)
4n+1 + 15*(n +1) − 1 = 4*4n + 15 n + 15 − 1 = 4*( 9 k − 15 n + 1) + 15 n + 14 =
= 4*9 k − 4*15 n + 4 + 15 n + 14 = 4*9 k − 3*15 n + 18 = 9*( 4 k − 5 n + 2) − liczba
podzielna przez 9
ckd.
14 paź 19:07