Wyznacz z definicji naturalną dziedzinę, zbiór wartości oraz zbadaj ograniczonoś
bn: Wyznacz z definicji naturalną dziedzinę, zbiór wartości oraz zbadaj ograniczoność funkcji
14 paź 16:54
jc:
0 ≤ (1 − |x|)
2
1 + x
2 ≥ 2 |x|
Największa wartość f(1)=1/2, najmniejsza f(−1/2)=−1/2.
f(R) = [−1,1]
po prostu sprawdź, dla jakich y równanie f(x)=y ma rozwiązanie.
14 paź 17:10
bn: Możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak to wyliczyłeś? Ja potrafię dojść do minimum i maksimum
jedynie poprzez pochodną funkcji i wyznaczenie ekstremów.
14 paź 17:37