Proszę o pomoc :v
misieq: Wytłumaczy mi ktoś te przykłady?
||−3+2| −(|−3| + |2|)| = ?
Wykaż, że 111 −1 jest podzielna przez 10
Liczbę x zapisz w postaci potęgi o podstawie p
x=23 * r5 * 83 gdy p = 2
Zapisz w postaci potęgi o wykladniku wymiernym liczbe:
pierwiastek 3 stopnia z 4
pierwiastek z 3 razy pierwiastek 3 stopnia z 3
Wykaż , że
Log pierwiastek z 8 + log pierwiastek z 6 = log pierwiastek z 3 + log4
Dzięki z góry
14 paź 15:44
bongocat: Nie powinno być 112 − 1?
Jeżeli tak to możesz skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia a2 − b2 = (a − b)(a + b),
czyli 112 − 1 = (11 − 1) * (11 + 1) = 10 * 12
14 paź 15:59
misieq: 11 do 10, zgubilem 0. Przepraszam
14 paź 16:00
bongocat: To nie mam na to pomysłu, ale pierwsze zadanie można zrobić tak:
||−3+2| −(|−3| + |2|)| = ||−1| − (3+2)| = |1 − 5| = |−4| = 4
14 paź 16:11
bongocat: A tutaj "x=23 * r5 * 83 gdy p = 2" nie powinna być jakaś cyfra zamiast r?
14 paź 16:17
misieq: 4 powinno byc, przy zgaszonym swietle pisalem i zle wcisnalem.
14 paź 16:19
misieq: reszta zadan jest juz dobrze przepisana
14 paź 16:19
bongocat: A więc x = 23 * (22)5 * (23)3 = 23 * 210 * 29 = 222
14 paź 16:28
bongocat: Więcej zadań nie wiem jak rozwiązać
14 paź 16:29
misieq: Dziękuje i tak
14 paź 16:31