Ciag arytmetyczny
Ciagi.: Wyrazami ciagu arytmetycznego sa kolejne liczby naturalne, ktore prz dzieleniu przez 7 daja
reszte 3. Wyraz a1=17.Oblicz wyraz a21.
an= 7n+3
an=a1+20r
an=17+20r
Szukam r:
an= 7n+3
an+1= 7(n+1)+3=7n+7+3= 7n+10
r= an−an+1= 7n+3−(7n+10)=7n+3−7n−10=−7
r=−7
Wiec:
a21= 17+20r
a21=17−140
a21=−133
Jest to bledny wynik. Z odpowiedzi wynika ze wyraz 21 powinien wynosić 157
Co jest tu zle? Proszę o pomoc.
14 paź 14:51
ICSP: r = an + 1 − an = 7
14 paź 14:52
Ciagi.: Na początku zamiast an, a21 pomylka
14 paź 14:53
Ciagi.: Juz widzę blad we wzorze na r dzieki
14 paź 14:57