matematykaszkolna.pl
zbadac czy funckja jest surjekcją Rivit: Witam, mam takie 4 przykłady (wstawiam zdjęcie zdanek) https://imgur.com/a/ws0SaZs W odpowiedziach jest: a) Tak b) Tak c) Nie d) Tak O ile a) i c) rozumiem, to nie wiem dlaczego tak jest w b i d? moglby ktos mi to wyjasnic jakos najprosciej jak sie da. Dzieki
14 paź 14:36
Blee: funkcja 'na' to taka funkcja której ZW pokrywa się z zadanym zbiorem zapewne gdyby nie fakt, że masz tam Y = (0, +) to byś nie widział problemu, prawda ?! Zauważ, że definicja mówi: ∀y∊Yx∊X f(x) = y to, że zbiór Y jest mniejszy niż ZW funkcji (gdy Df = R) nie oznacza, że jakiś element zbioru Y nie będzie spełniał powyższej definicji. Problemem może być tutaj natomiast kwestia tego, jaką wartość przyjmuje ta funkcja (przy takich zbiorach) dla x=0
14 paź 14:49
Blee: co do (d)
 1 
x +

> 2 (dla x>0)
 x 
jest znaną wszystkim nierównością, którą łatwo wykazać:
 1 
x +

> 2
 x 
x2 + 1 > 2x (bo x>0) x2 − 2x + 1 > 0 (x−1)2 > 0 ... c.n.w.
14 paź 14:50
Rivit: co do b) Troche nie zrozumiałem do końca. Dla x = 0 mamy wartosc 0, a jej nie ma w zbiorze Y d) Rozumiem, czyli z ostatniego rownania wychodzi ze wartosci sa zawsze dodatnie, a zbior Y jest od (2, ) czyli sa przyjmowane wszystkie jego wartości tak? dobrze to zrozumiałem?
14 paź 15:00
Blee: (b) przeca nie napisałem ,że dla x=0 mamy wartość 0 dla funkcji. Napisałem że: "Problemem może być tutaj natomiast kwestia tego, jaką wartość przyjmuje ta funkcja (przy takich zbiorach) dla x=0" Jednak to nie jest problem suriekcji emotka (d) tak
14 paź 15:03
Rivit: analogicznie do d) Zbiór wartości x2 to <0, ) a zbior Y zawiera sie w tym czyli odpowiedz to Tak. Tak? nie wiem czy mi sie to przyda pozniej, ale i tak chce to zrozumiec
14 paź 15:07