Oblicz granicę funkcji - studia
Maria: 9√1+x−(x+1) | |
| przy x dążącym do 0 |
x2+2x | |
POMOCY
14 paź 13:38
PW: Czary−mary mianownik to (x+1)
2−1.
Po podstawieniu
9√x+1=t mamy
| t9−1−t+1 | | t9−1 | | t−1 | |
− |
| = − |
| − |
| = |
| t18−1 | | (t9−1)(t9+1) | | t18−1 | |
| 1 | | 1 | |
= − |
| − |
| |
| t9+1 | | t17+t16+...+t2+t+1 | |
14 paź 14:06
Adamm:
PW, minusa zgubiłeś
| t9−1 | | t−1 | |
− |
| + |
| |
| (t9−1)(t9+1) | | t18−1 | |
14 paź 14:24
PW: Dziękuję, już tak ślepnę, że takie błędy popełniam nagminnie.
14 paź 14:37
Maria: Bardzo dziękuję



Dzięki temu sposobowi, mogłam rozwiązać trzy kolejne przykłady, nie wiem
jak opisać moją wdzięczność, bo strasznie długo nad tym siedziałam <nie tylko ja haha>, ale
niestety nadal mam problem z jednym przykładem :C
obliczyć granicę funkcji przy x dążącym do +nieskończoności
14 paź 22:18