rownanie logarytmiczne
walec: log2 x + log3 x + log4 x =1
nie wiem jak to zrobic
14 paź 13:36
walec: log2 x = log o podst 2 z x itd
14 paź 13:36
the foxi:
log
2x+log
3x+log
4x=1
D: x>0
| lnx | | lnx | | lnx | |
| + |
| + |
| =1 |
| ln2 | | ln3 | | ln4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lnx( |
| + |
| + |
| )=1 |
| | ln2 | | ln3 | | ln4 | |
| | ln2ln3+ln2ln4+ln3ln4 | |
lnx( |
| )=1 |
| | ln2ln3ln4 | |
| | ln2ln3ln4 | |
lnx= |
| |
| | ln2ln3+ln2ln4+ln3ln4 | |
| | ln2ln3ln4 | |
x=exp( |
| )∊D |
| | ln2ln3+ln2ln4+ln3ln4 | |
14 paź 13:55