Monotonicznosc funckji
Pawel: Wyznacz z definicji monotonicznosc funkcji
a) f(x) = (2x−1)/x dla R+
niech x1,x2 ∊ R+ i x1<x2
f(x2)−f(x1) =
2x2 −1x2 −
2x1 −1x1 = ... =
x2−x1x1x2 =
x2x1x2 −
x1x1x2
zy ta roznica bedzie zawsze >0 ? skąd mam wiedziec jakiego znaku bedzie iloczyn x1 i x2
14 paź 13:08
ICSP: a jaki znak ma iloczyn dwóch liczb dodatnich ?
14 paź 13:10
Pawel: No dodatnie, a skąd mam wiedzieć, że x1 i x2 > 0 ? Z dziedziny R+?
14 paź 13:12
ICSP: Ustalamy 0 < x
1 < x
2. Wtedy :
x
1 < x
2
f(x
1) < f(x
2)
Funkcja jest rosnąca.
14 paź 13:13
ICSP: o tym jakie x możesz wziąć zawsze mówi Ci dziedzina.
14 paź 13:13
Pawel: Okay, już jasne. Dziękuję za pomoc
14 paź 13:16
Pawel: A taki przykład f(x) = −x3 −3x +4 (znalazlem miejsce zerowe, podzielilem i otrzymalem
rownowazna funkcje ) = −(x2+x+4)(x−1)
D = R
niech x1<x2
f(x2)−f(x1) = [−(x22 +x2+4)(x2−1)] − [−(x12 +x1 +4)(x1−1)] = −(x22 + x2 +4)(x2−1) + ( x12
+x1 +4)(x1−1)
no i brak pomysłów ;x
14 paź 13:41
Pawel: Czy juz moge wywnioskowac z tego zapisu?
14 paź 13:48