Jak obliczyć długość w trójkącie?
earl: Dany jest trójkąt ABC, w którym BC=7√2, kątCAB=45(stopni), kątBCA=30(stopni). Oblicz AB.
14 paź 12:33
PW: Twierdzenie sinusów.
14 paź 12:38
yosa: jesli nie mialam jeszce sinusow a mam identyczne zadanie na zadanie domowe?
14 paź 12:51
Krzysiek60:

| | BC | |
2R= |
| z tw sinusow |
| | sin 45o | |
AB= 2R*sin105
o
sin(105
o)= sin(6o
o+45
o) jest na to wzor i licz
14 paź 13:07
Krzysiek60:

Sposob nr 2
Masz dwa trojkaty ekierki
ΔCDB (30,60,90
o) i
Δ ACD (45 45 90
o )
masz dane BC wiec oblicz z1 trojkata DB i CD
z rysunku AD= CD
AB= AD+DB
14 paź 13:13
PW: To opuszczasz wysokość h zawierającą punkt C, mającą wspólny punkt D z przeciwległym bokiem.
Masz trójkąt prostokątny o kącie ostrym 45°, i drugi trójkąt prostokątny − o kątach 60°, 30°.
Ten drugi to "połowa trójkąta równobocznego". Ta obserwacja pozwoli wyliczyć h.
Szkic rozwiązania juz jest, teraz zrobić dobry rysunek i zrozumieć co napisałem.
14 paź 13:15
qwert : | | 7√6 + 7√2 | |
z tego rowania wychodzi |
| |
| | 2 | |
14 paź 13:16
Krzysiek60: | | 7(√6+√2) | |
= |
| i tak bym zostawil |
| | 2 | |
14 paź 13:21